Site Overlay

Kandidattest

Den här tiden på året får kommunalvalskandidater fylla i kandidattest. I OAJ:s kandidattest skall man ta ställning till hur man ser på att ’kommunen skall som arbetsgivare årligen granska huruvida chefernas och rektorernas arbetstid räcker till för att leda enheterna högklassigt’. Efter att man gett sitt svar ger OAJ också sin syn: ’Rektorn måste ha en faktisk möjlighet att sköta sitt tjänsteuppdrag (…). Det centrala problemet är att kommunerna betungar rektorerna med extra uppgifter (…).’

Först skall jag säga att jag absolut tycker att det är viktigt att rektorernas och andra chefers arbetstid räcker till för att utöva ledarskapet. Det behöver man inte övertyga mig om. (Det gör den uppenbarligen inte riktigt, enligt en kartläggning från 2017.)

Men sedan blir jag också lite provocerad. Problemet kan väl ändå inte vara att ’kommunerna betungar rektorerna med extra arbete’? På OAJ låter det som om rektorerna och skolorna skulle vara en egen värld, som den hemska kommunen nu tvingar på en massa (nytt) arbete. Rektorerna (och skolorna) är väl en del av kommunen?

Problemet måste väl rimligen vara själva ökningen av uppgifter. Det är uppenbart att all sorts administration har ökat väsentligt, också i skolorna. All sorts registrering av uppgifter i digitala system, nya tvärsektoriella planer och allehanda projekt tar mycket tid och digitala lösningar har definitivt en sysselsättande effekt. Ju lättare det blev att producera planer och strategier och insamla information, desto mer skapas och samlas. Här borde alla möjliga instanser, inte minst riksdag, regering, ministerier och myndigheter, se sig i spegeln, eftersom de flesta initiativen till nya uppgifter faktiskt kommer därifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *